1 oktober 2018
Wijk met duurzame heldenstatus?

Sommige helden vallen loeihard van hun sokkel. Andere blijven er trots op staan. En weer andere zijn zo bescheiden, dat je bijna niet beseft dat het helden zijn. Dat laatste geldt een beetje voor de duurzame helden in het Haagse Zeeheldenkwartier. Steeds meer ondernemers die de wijk zo’n uniek karakter geven, doen dat namelijk op een verantwoorde manier. Net als de bewoners zelf!

Wat het Zeeheldenkwartier in Den Haag zo duurzaam maakt? Dat ontdek je in de aanloop naar de landelijke Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober, een initiatief van Urgenda. De komende weken zetten lokale ondernemers hun meest duurzame, groene, circulaire, ecologisch verantwoorde, gerecyclede, biologische, lokaal gekweekte, nog lokaler opgevoede, gerefurbishte en/of anderszins verantwoorde artikelen in de etalage. “Het aanbod van duurzame producten en diensten is groot. Hoewel we er geen beleid op loslaten, lijkt het soms alsof duurzaamheidsdenkers door onze wijk worden aangetrokken,” vertelt Achou Zhang, voorzitter van ondernemersvereniging BIZ Zeeheldenkwartier.

Ecowapen

“Dat we onderdak bieden aan Court Garden, een eco-hotel dat in 2020 helemaal klimaatneutraal is, weten veel mensen misschien wel. Maar er gebeurt onder de radar zoveel meer. Neem versmarkt Lekkernassûh, waar je lokaal geteelde groente en fruit kunt scoren. Of het Anti-Rommelwapen dat debuteerde tijdens het Proef de Wijk foodfestival. Wat dat wapen is? Je ‘koopt’ op het festival een statiegeldbord en -glaswerk. Een stuk minder belastend dan al dat plastic dat aan het einde van de dag uit de containers puilt. Tijdens ‘ons’ eetfestijn werden zo 32 containers minder troep geproduceerd!”

Hele wijk doet mee

Ook bijzonder zijn Bij Priester, de eerste kledingbibliotheek van Den Haag, duurzame kinderwinkel MOn en Chairs, waar afbrokkelende Louis XVI stoelen worden klaargestoomd voor een tweede leven. Achou: “Maar de grootste helden, zijn voor mij de bewoners. Niet alleen omdat zij al die ondernemersinitiatieven ondersteunen, maar ook omdat zij zelf werk van duurzaamheid maken. Bewonersinitiatief Duurzame Zeehelden streeft bijvoorbeeld naar een bewuste bewonersgemeenschap. En de Zeeheldentuin – groene oase in ons hippe, maar stadse wijkje - is ook met steun van locals ontstaan.” 

Zelf het duurzame karakter van het Zeeheldenkwartier ontdekken? Ga mee met de Instatour op 6 oktober die je langs de groenste highlights voert. Of maak een spontane wandeling langs de vele etalages met raamtekening #buygreenbuylocal van Yara Francken. Zij heeft samen met Zoë Khouw van de groene winkel Bar en Zo een ansichtkaart ontworpen, die onderweg gratis verkrijgbaar is bij de deelnemende winkels. Verschillende inspirerende in-store events, lezingen en workshops rond 10-10 zijn terug te vinden op de website: www.zeeheldenkwartier.com Kom langs en laat je duurzaam verrassen!