1
2022-11/whatever-the-weather-ontmoeting-87-1-

1 november 2022
Expositie Fotomuseum Den Haag  ​​​​​​​04 aug — 30 okt 2022

Bruno van den Elshout

WHATEVER THE WEATHER

De Haagse beeldend kunstenaar Bruno van den Elshout (1979) maakte in 2018 onder de titel Whatever the Weather in een jaar tijd maar liefst 145 wandelingen over het Haagse Zuiderstrand. Elke wandeling nam een volledige, achturige werkdag in beslag en vond plaats met steeds weer een andere persoon die zich had aangemeld voor dit bijzondere kunstproject.

Het uitgangspunt was om “een wezenlijke ontmoeting” tot stand te brengen met alle tijd en aandacht voor elkaar. Aan het einde van een lange en inspannende dag maakte elke wandelgast een fotoportret van zichzelf. De uitgebreide reeks portretten die zo is ontstaan, is net zoals de strandwandelingen zelf, ontdaan van alle externe afleidingen. Iedere deelnemer aan het kunstproject is in hetzelfde kader geplaatst: frontaal en op ooghoogte, zonder sieraden en make-up, met ontblote schouders telkens op dezelfde locatie en met de horizon als achtergrond. De essentie van Van den Elshouts werk is de uitvoering ervan en de ervaring van onverdeelde aandacht en tijd.

De 145 portretten zijn in feite zelfportretten die de deelnemers maakten op het moment dat zij hun gezicht volledig ontspanden. Uit de gezichten blijkt dat zij zich die dag kwetsbaar hebben opgesteld. De fotografie dient hier als middel om anderen uit te nodigen tot een wezenlijke ontmoeting.

www.whatevertheweather.nl
www.fotomuseumdenhaag.nl/nl/tentoonstellingen/whatever-weather


OOK ZEEHELDENKWARTIER: Bruno houdt kantoor in Kunstzaal de Bron, Zoutmanstraat 43A

2022-11/whatever-the-weather-ontmoeting-78-1-