5 oktober 2018
Lokaal zaaien en oogsten

Zelf voedsel kweken een trend? Iedereen lijkt ineens vol verwachting zaadjes in de grond te stoppen. Mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt. Een goede manier is om het dan zelf te doen! Bij ons in het Zeeheldenkwartier zijn meerdere initiatieven de grond ingeworteld. 

Biologische moestuin: het Welpje

Hoe leuk is het dat je de buren beter kan leren kennen door samen groente te verbouwen? Want op plantjes komen allerlei diersoorten af en op tuinen komen allemaal leuke mensen af! Biologische moestuin het Welpje is een initiatief van een kleine groep bewoners uit de Roggeveenstraat. Tuinvrouw Sandra merkt op dat het echt leeft bij mensen. “Het lijkt wel of mensen het missen in de stad. Ze reageren totaal onverwacht, dat dit midden in de stad zit.” De poort bevindt zich tussen de nummers 78 en 80. Inmiddels is deze oase uitgegroeid tot een plek om samen te komen en samen aan een duurzame buurt te werken. Zo schieten de aubergines, aardbeien en sla uit de grond en hebben ze een eigen composthoop en honing van Stadse bijen. 

Biologische moestuin het Welpje – Roggeveenstraat 78-80

Boek: Floors moestuin

Met het boek ‘de Moestuin’ neemt Floor Korte je per maand aan de hand mee de moestuin in. Wat valt er allemaal te doen op welk moment? Ook vind je iedere maand veel tips & tricks, do’s en dont’s en een overzichtelijke zaai- en oogstkalender. Zo kan iedereen een moestuin starten op het balkon, in de achtertuin of in moestuinbakken en even ontsnappen aan het drukke leven. Bovendien verbouw je je eigen groenten, fruit en kruiden waarvan je uiteindelijk kunt eten, zonder dat het allemaal ingewikkeld hoeft te zijn. Zo creëert ze voor jou een fijne stressvrije zone. - Oh! En Floor verkoopt ook regelmatig bij Bar en Zo verschillende producten van haar oogst. Denk aan: aardbeien chutney, frambozen jam, geroosterde paprika olie en ingemaakte mini komkommers.

Bar en Zo - Prins Hendrikstraat 103

Dakmoestuin: Hotel Court Garden

Een moestuin op je dak: kan dat? Bezoek de moestuin op hoogte in Hotel Court Garden en zie wat De Dakdokters hebben gecreëerd! Waarom een moestuin op hoogte? Achou Zhang vertelt: ‘Dat was ons duurzame doelstelling van 2018. We beschikken intussen over een multifunctioneel polderdak van 100 m2, met hogere waterberging. Je wil niet weten wat er op dat dak gebeurt, de groenten schieten de grond uit, we plukken onze eigen appels! Alles is eetbaar, ook de bloemen die bloeien. Veel is terug te vinden bij ons op het ontbijtbuffet in het hotel. We weten nu nog beter waar het vandaan komt en in welk seizoen we zitten, maar ook dat het niet zo vanzelfsprekend is dat sommige producten altijd voorhanden zijn.’

Hotel Court Garden - Laan van Meerdervoort 96

Groene oase: Zeeheldentuin

De Zeeheldentuin - een groene oase in ons hippe, maar stadse wijkje - is met steun van de locals ontstaan. Nog voor de eerste tekeningen werden gemaakt was één ding al duidelijk. De moestuin is niet meer weg te denken uit het modebeeld van de Nederlandse tuin. Deze mocht dan ook zeker niet ontbreken in het ontwerp van deze stadstuin. Deze bestaat uit van vier delen, te weten een moestuin, een boomgaard, een speeltuin en een siertuin. Deze vier delen vormen een groene oase in de wijk. Bij de inrichting werden zoveel mogelijk duurzame en inheemse materialen toegepast en dat zie je terug in de tuin! Leuk feitje: de vrijwilligers houden een heuse moestuinpedia bij met tips&tricks: http://zeeheldentuin.nl/page/moestuinpedia

Zeeheldentuin - Tasmanstraat 

Groentewinkel: Rutten

Wil het zelfoogsten nog niet helemaal lukken? Of heb je zelf totaal geen geduld of tijd om de mini-kas te onderhouden? Je kan natuurlijk ook een beetje valsspelen. Rutten is echt groente en fruit bedrijf zoals er nog maar weinig zijn in Nederland. Elke werkdag staat het team van Jan in een ware snoepwinkel met een enorm breed assortiment. Denk aan verse kapucijners, witte aardbeien, perzik tomaten, verse bamboe of koraalzwam. Niet gek dat ze in deftig Frans ‘Le spécialiste du frais’ worden genoemd.  Verser dan vers, in welk seizoen we ook zitten. Nu in de herfst hebben ze een uitgebreid assortiment paddenstoelen met meer dan 15 soorten! 

Rutten Groente - Piet Heinstraat 86-A